torstai 19. toukokuuta 2011

Silkkiä ja sileää neuletta

Tänään on sateinen päivä ja minulla varsinkin on jotenkin sateinen olo. Sellainen sisällä teekupposen ja neuleen kanssa viihtyvä. Sohvan nurkkaan pesiytynyt.

Tällä hetkellä minun aktiivisimmin etenevä neuleeni on paita, jota teen BC Garnin Jaipur Silk Finosta. Kakkosen puikoilla. Minusta tuntuu, että saatan olla pimahtanut... Kun edes olisinkin jotain XS-kokoa, mutta ei. Se X on kuulkaas aivan eri kirjaimen edessä.


Toisaalta minä olen niitä ihmisiä, jotka suorastaan pitävät pitkään kestävistä projekteista. Nopeasti valmistuvissa on kyllä puolensa, mutta on ihana neuloa myös sellaista, jonka aikana on pitkiä pätkiä pelkkää aivotonta automatisoitunutta tikutusta. Olen neulomisen suhteen melko kaikkiruokainen, tykkään vääntää kuvioneuleita kieli keskellä suuta, mutta kaipaan myös ihan vain mekaanista tekemistä ilman erityistä keskittymisen tarvetta. Tykkään muun muassa lueskella neuloessani.

Nyt puikoilla hyvää vauhtia etenevä paita on ensimmäinen TTS-kokeiluni. Onko tuttu? Kyseessä on Tuulia Salmelan The Tailored Sweater -metodi, johon jo tässä vaiheessa olen silmittömän rakastunut. Ylhäältä alaspäin omien mittojen mukaan neulottava pusero istutetuin hihoin ja ilman saumoja - kuulostaako melkein liian hyvältä ollakseen totta?

 
Hyvä on, ei tämä paita aivan ihka ensimmäiseni tällä metodilla ole, olenhan nimittäin tehnyt miniharjoituspaidan ainakin melkein kokonaan. Osallistuin talvella Tuulian pitämään työpajaan, jossa tutustuminen metodiin tapahtui johdetusti, ja siellä kaikki aloitimme neulomalla harjoituskappaletta. Paja oli kyllä ihan mielettömän hyödyllinen ja hintansa väärti, mutta uskon kyllä, että pelkällä netissä myynnissä olevalla englannin kielisellä tutoriaalillakin pärjää. Nyt yksikseni kotona olen nojautunut neulomisessani siihen ja olen huomannut sen varsin selkeäksi ja helposti seurattavaksi ohjeeksi. Suosittelen sitä kaikille paitojen, takkien, tunikoiden sun muiden neulojille, varsinkin niille, jotka eivät erityisesti innostu saumojen ompelusta.

Tämä postaus alkaa vähän liikaa lipsua pelkäksi Tuulian metodin ylistämiseksi, hups... Ajattelin itse asiassa joskus myöhemmin, sitten kunhan olen saanut itse jotain valmistakin aikaiseksi, kirjoittaa metodista vähän enemmänkin. Silloin voisin kertoa omia kokemuksiani ja vaikka esitellä ideaa vähän tarkemminkin, jos jotakuta vaikka kinnostaa. Ja jos kiinnostus heräsi jo nyt tosi kovaksi, kannattaa ehdottomasti käydä tutustumassa aiheeseen tuon laittamani linkin kautta.

Toinen asia, mitä haluaisin ylistää ylistämästä päästyäni on silkki. Silkkilangan neulominen on vain niin mielettömän sujuvaa ja ihanaa. Tai en nyt osaa kaikista maailman silkeistä sanoa, mutta ainakin monet villasilkkilangat ja tämä melko ohut Jaipur Silk Fino on tosi kivan tuntuisia sekä puikoilla että neulottuna pintana. Olen aiemmin neulonut tästä langasta äidilleni huivin, jota voi käydä vilkaisemassa minun henk.koht. blogissani, vaikkakin voi olla, että siitä vilkaisusta ei paljon iloa saa, kun kuvat on ihan surkeita. (Minun blogini lukijat ovat tottuneet jatkuvaan vinkumiseeni aiheesta, talvella vain ei saa hyviä kuvia, ei varsinkaan minun kamerallani.)

Nyt alkaa taas neulesormia syyhyttää, eli ei tässä viitsi enempää jaaritella. Toivottavasti kaikilla muilla on yhtä kivaa neulomisen kanssa kuin minulla nyt!

2 kommenttia:

Judiuni kirjoitti...

Kuulostaa aivan "hirveältä" projektilta. Mä en ikimaailmassa saisi tuollaista tehtyä. Into loppuu niin äkkiä pitkällisemmistä projekteista. Olen haaveillut TTS-metodin ostamisesta, mutten saa vaatteita neulottua. Toisaalta, kun on maksanut TTS-metodista, ehkä on sitten motivoituneempi saamaan jotain valmiiksi.

Raiku kirjoitti...

Joo, no olen minäkin välillä miettinyt, että olenko ihan pöhkö... mutta ainakin tähän asti mulla on ollut vaan hauskaa! :) Me kait ollaan sillai erilaisia neulojia, että mulle kelpaa välillä pelkkä mekaaninen toiminta, ei tartte olla mitään aivotoimintaa vaativaa. :D

Niin, kyllä siinä TTS-projektissa ois varmaan se paine, että ei halua haaskata rahojaan ja sitten ois pakko neuloa vaate loppuun. Ja TTS:n kanssahan olisi se etu, että voisit itse päättää, teetkö sileää vai kuviollista ja minkälaista kuviota. Ja lisäksi pitäisi tulla oikeasti itselle sopivan kokoinen, eli lopputulos todennäköisesti olisi käyttökelpoinen. :)