lauantai 30. huhtikuuta 2011

Vihreä villatakki

No niin, kerrotaanpas teillekkin, mitä täällä on työn alla. Puikoilla valmistumista odottelee siis lyhythihainen neuletakki Dropsin Nepalista. Väriltään lanka on iki-ihana oliivi-mix! Voiko kauniimpaa väriä enää olla? 
Takakappale on valmis ja toista etukappaletta olen aloittanut. Takki voisi kyllä valmistua nopeampaakin, mutta teen sitä vain täällä töissä "oikeiden töiden" lomassa. Kotona minulla on sitten kotineuleet, kun en viitsi  kuljettaa keskeneräisiä töitä kotoa töihin ja takaisin. Paitsi silloin, jos on pakko saada jotain valmiiksi äkkiä ja sitä tehdään yötä päivää :)
Moni saattaa ihmetellä, mitä nuo silmukkamerkit tekevät tuolla palmikoissa. Ne ovat siellä siksi, että minun  on helpompi laskea palmikonkiertojen välinen kerrosmäärä. Minulla on toisinaan hankala muistaa, milloin kierto pitikään tehdä, kun innoissani vaan posottelen menemään ja silmämääräisesti katson, että vielä pari kerrosta, ja sitten menikin jo liikaa. Tai lasken puolihuolimattomasti kerrosten määrän ja taas ollaan liian pitkällä. Mielestäni palmikoiden välisiä kerroksia on vaan hankala laskea, kun se ensimmäinen kerros pitää kaivella  jostain palmikon uumenista ja pähkäillä että olikos tämä nyt se kerros, jolla edellinen kierto tehtiin.  Eli olen ottanut tavaksi merkata kiertokerrokset noilla silmukkamerkeillä. Kun siis teen palmikon kiertoa, esimerkiksi kuten tässä, siirrän kolme silmukkaa työn eteen odottamaan. Sitten neulon kolme silmukkaa, ja laitan merkin kolmanteen juuri tekemääni silmukkaan. Sitten neulon kolme eteensiirrettyä silmukkaa ja laitan taas merkin viimeiseen silmukkaan. Näistä on sitten näppärä laskea, montako kerrosta on tullut tehtyä milloin on aika tehdä kierto.
Tämä oliivi-mix-väri Nepalista on ollut tosi suosittu, enkä ihmettele, onhan se vaan niin ihana! Väri on  pikkaisen epätasainen, ja siitä tulee kaunis elävä pinta neuleeseen. Lisäksi  lanka pääsee mielestäni paremmin oikeuksiinsa neulottuna pintana, kuin kerältä hypisteltäessä. Asiakkaat ovat  saaneet hiplata  tuota keskeneräistä neulettani, ja ovat kyllä tykänneet langasta.  Eräskin asiakas on päätyi ostamaan tätä lankaa vihreänä tähän samaiseen malliin. Nepalista on tehty muitakin kauniita neuleita, esimerkiksi Harmaata arkea -blogin Outilla on tosi upea neule tästä langasta.
Ohje tähän neuleeseen löytyy Suuri Käsityölehdestä viime elokuulta (8/2010).  Muistan ihastuneeni malliin ensi silmäyksellä, mutta ajatusta piti hieman (pakosta) kypsytellä koko syksyn ja talven, kun kaikennäköistä muuta (sekä lahja- että joululahja)neulomusta oli puikoilla. Kun joulusta oli selvitty, päätin tehdä välillä jotain myös itselleni.
Tässä mallissa tykkään kovasti siitä, että samassa neuleessa on monta erilaista pintaa. On helmineuletta, ainaoikeaa ja palmikkoa. Takakappalekin valmistui ihan huomaamatta, puikkoja kun ei olisi halunnut laskea käsistään, koska aina oli jotain mielenkiintoista menossa. Lisäksi etukappaleisiin tulee hauskat reunat, mikä on mielestäni kiva yksityiskohta tässä neuleessa. Munkinsokerista ja simakasta vappua!

5 kommenttia:

Aikku kirjoitti...

Kiva neule, vaikka en olekaan raglanhihan ystävä. Palmikoiden ja elävän neulepinnan vuoksi raglanhiha ei nouse liiaksi esille.
Paljonko neuleeseen menee lankaa?

Laura kirjoitti...

Raglanhihat istuu kyllä tähän malliin aika kivasti! Alkuperäinen ohje on Lana Grossan Bingo Melange -langalle (50g = n. 80m) ja menekiksi on ilmoitettu 500 g. Nepalissahan on pikkuisen vähempi noita metrejä/kerä (75m), mutta eipä tuo ero ole suuren suuri. Luulen, että menekki on aika lailla sama. Takakappale painaa 172 g eli 3,5 kerää sain siihen menemään.

outi kirjoitti...

Mulla jäi omasta Nepal-takista joku kerä eikä tekisi heikkoakaan aloittaa ko langasta ja sävystä jotain muuta; se on todella täydellisen vihreä! Ja tuo malli on ihana... Pitää odotella, miltä se livenä näyttää. Tiedä vaikka itsekkin innostuisi.;)

Peikkotyttö kirjoitti...

Ihana neule tulossa :) itsellä myös tota lankaa samassa värissäkin ja siitä suunnitteilla takki :)

Laura kirjoitti...

Outi: Raportoin sitten kun valmista on, ainakin takakappale vaikuttaisi sopivalta :)

Peikkotyttö: Kiitos! Eikö olekkin ihana lanka ja väri :)