tiistai 13. joulukuuta 2011

Joulukuun 13.

Joulukuu on jo pitkällä. Huh, tajusin eilen, että ennen joulua on enää yksi viikonloppu. Täytyy vain onnitella itseäni siitä, että tänä vuonna päätin olla neulomatta kenellekään mitään lahjaksi. Normaalisti tähän aikaan joulukuuta on alkanut olla jo todella kiire joululahjaneuleiden kanssa. Onneksi vältyin siltä tänä vuonna.

Tai no itse asiassa en. Lipsahti sittenkin lahjaneulomisen puolelle vahingossa ja yksi onnekas lähipiiristäni saa sukat. Aloitin ne jotenkin puolihuomaamattani mielessäni eräs tietty henkilö.


Lisäksi olen ihan tietoisesti ajatellut tiskirättejä. En ole kyllä yhtään varma, ehdinkö muiden keskeneräisten projektieni lisäksi alkaa tehdä niitäkin, mutta vähän väliä mielessä käy, että ne olisivat kyllä kieltämättä käytännöllinen lahja. Ja nykyään antaa mieluummin (ainakin aikuisille) lähinnä tarpeellisia lahjoja. Tylsää ehkä, mutta sitä tämä aikuistuminen on teettänyt.

Tämän päivän joulukalenteritarjouksemme onkin tiskirätteihin vallan hyvin soveltuva Lanaknitsin AllHemp6. Kyseessä on mitä mainioin hamppulanka, josta itselläni on käytössä useampikin tiskirätti. Itse neulottu ja konepestävä tiskirätti on ekologinen valinta, lisäksi se on vieläpä nätti. En itse enää välitä kauppojen niljakkaan tuntuisista tiskiräteistä ollenkaan, sillä hamppurätit ovat miellyttävämmän tuntuisia käteen ja sitä paitsi hankaavat pinttyneetkin tahrat tehokkaasti.

Olen tehnyt tiskirättejä parillakin mallilla, mutta oma lempparini on Ananas-tiskirätti, jonka ohje löytyy Ullasta. Ananaksessa pinta on kivan rosoinen, mikä minusta toimii rätissä tosi hyvin. 

Hamppurätin voi tosiaan pestä vaikkapa lakanapyykin joukossa, mutta minä itse olen heivannut likaisen rätin aina surutta astianpesukoneeseen. Rätit eivät ole siitä kärsineet. Yhden pari vuotta vanhan rätin siirsin kyllä jo muuhun siivouskäyttöön, mutta ei sekään vielä mitenkään erityisen huonossa kunnossa ole.

Hamppulankaa voi toki käyttää muuhunkin kuin tiskirätteihin. Mari Muinonen on suunnitellut langasta kauniin Helmi-takin, jonka itsekin mielelläni jonakin päivänä neuloisin.

Ei kommentteja: