lauantai 2. heinäkuuta 2011

Joustavaa päättelyä

Yarnissiman Brainless-sukkani ovat viittä vaille valmiit. Vain langat pitää enää päätellä. Ajattelin kuitenkin vielä kostuttaa ja muotoilla sukat littaniksi ennen sitä. Olen kerran kokeillut sitä, nimittäin Kristel Nybergin Dragonfly-ohjeen käskystä, ja minusta se kivasti tasoitti sukkia. Vaikka ei sillä oikeastaan pitäisi juuri väliä olla, kun sukat tulee omaan jalkaan ja pingottuvat kyllä niissä sopiviksi... 

Näiden sukkien suhteen mainittavinta on, että opin minulle aivan uuden silmukoiden päättelytavan nimeltä Jeny's Surprisingly Stretchy Bind-Off. Kärjestä aloitetuissa sukissa on luonnollisesti hyvä olla joustavasti päätellyt silmukat ja tämä päättelytapa on minun mielestäni varsin erinomainen. 


Kaikessa lyhykäisyydessään päättely tapahtuu niin, että päätellään perinteisesti ylivetokavennuksin (ainakin minulle se tapa on toinen kahdesta tutuimmasta), mutta ennen jokaista neulottavaa silmukkaa tehdään langankierto, joka vedetään yhdessä edellisen silmukan kanssa vastaluodun silmukan yli. Ennen oikeaa silmukkaa langankierto tulee puikolle takakautta yli ja ennen nurjaa etukautta.

oikeaa silmukkaa edeltävä langankierto

nurjaa silmukkaa edeltävä langankierto

langankierron ja edellisen silmukan yliveto


Jos tämä päättelytapa ei ole teille tuttu, suosittelen joskus kokeilemaan. Ohjeet löytyvät Knittystä, jonne ylempänä linkkasinkin.

Paitsi sukkiin JSSBO on minun mielestäni hyvä päättely myös huiviin. Ainakin minulla on joskus huivin päättelyssä ollut vähän ongelmia saada reunasta joustavaa mutta sievää, mutta tätä päättelyä kokeilin varsin menestyksekkäästi Stripe Study Shawliini ja olen siihen tyytyväinen.

Uuden oppiminen on kyllä aina antoisaa. :)

5 kommenttia:

Judiuni kirjoitti...

Sukkia olen JSBBO-tekniikalla päätellyt, mutten keksinyt huivissa kokeilla. Täytynee testata.

Mammutti kirjoitti...

Tuo päättely täytyy pistää korvan taakse seuraavaa joustavaa päättelyä varten. Harmikseni päättelin juuri yhden huivin ennen tämän lukemista.

Merde kirjoitti...

Jännä! Pitääpä kokeilla. :)

Roina kirjoitti...

Tuota tekniikkaa täytyy kyllä ehdottomasti kokeilla joskus! :) Jos vaikka saisi kärjestä aloitetut sukat joskus neulottua..

Raiku kirjoitti...

Judiuni: juu, kokeile ihmeessä huiviinkin joskus, ainakin minusta tosiaan toimi.

Mammutti: harmi, että ajoitus ei mennyt ihan nappiin. Kantsii kuitenkin tosiaan kokeilla sitten seuraaviin sukkiin. :)

Mertsu: joo, oli se aika jännä, mutta yllättävän hyvä! :)

Roina: Kokeile ihmeessä. Kärjestä aloitetut sukat on nekin kokemus sinänsä, ja minä ainakin olen havainnut ne aika kivoiksi, ainakin jos löytää itselle sopivan kantapään.